Entrevista de “La Veu de l’Anoia” a Jordi Boria, president de Moto Club Igualada

En un any tan important per al Club com és el del seu 50è aniversari. En la seva darrera edició setmanal, els amics de “La veu de l’Anoia” varen publicar una entrevista al president de l’entitat, el sr. Jordi Boria i Taixé, entrevista que també la podreu llegir aquí

Què suposa per al Moto Club Igualada, en l’any del 50è aniversari l’organització d’una prova del Mundial d’Enduro ?

Dons un repte per a nostre entitat degut al gran desplegament de gent i mitjans que suposa una prova d’aquestes característiques. També una manera de celebrar aquesta efemèride al nivell que es mereix aquest club i aquesta ciutat. Em de pensar que no hi han moltes entitats que arribin al mig centenar anys amb una salut com la nostre, i encara moltes menys que puguin organitzar integrament un mundial. De fet és sens dubte l’esdeveniment esportiu més important que mai ha acollit Igualada i l’Anoia.

Pels que no han practicat aquest esport, que és l’Enduro?

L’Enduro és per sobre de tot una prova de resistència, en la qual els pilots han d’afrontar un recorregut d’uns 70 kms on es donaran tres voltes cada un dels dos dies de la competició. Aquest recorregut està dividit en varis controls horaris, seccions del recorregut que s’ha de complimentar amb un temps establert, suposant una penalització horària l’avançament o el retard. La velocitat mitjana permesa entre aquests controls horaris és de 50 Km/h. En el transcurs d’aquest recorregut, els participants hauran d’afrontar unes proves especials cronometrades, el resultat del qual serà determinant per al resultat final de la prova. Aquestes proves especials seran en recintes tancats i lliures de trànsit priman el millor temps scratx, on aquí si es veuran les motos a ple rendiment.

A nivell organitzatiu, quina complexitat representa aquesta prova ?
Quantes persones la faran possible ?

L’Enduro és l’especialitat del mon del motor en que és més complexa l’organització. Em de tenir en compte que totes les altres especialitats es desenvolupen en circuits tancats com Velocitat, Cross, etc, o en zones molt reduïdes de muntanya com potser el Trial. L’Enduro agafa una extensió molt més gran, i això suposa més feina a l’hora de dissenyar el recorregut, més permisos de propietaris i Ajuntaments, més gent controlant el pas dels vehicles, i més despesa a l’hora de reparar els possibles desperfectes produïts pel pas de les motos. Estem parlant d’uns 70 km de ralli pels camins de la comarca, amb 3 especials cronometrades, amb parc de treball i pàdoc a Igualada. Estem parlant també que tindrem un desplegament de 150 persones nomes per controlar la cursa, entre controls de pas, de cruïlles, controls horaris, personal de manteniment en les especials, aparcadors, cronometratge, oficials de cursa, seguretat, serveis mèdics, etc. 180 pilots i 400 mecànics. Més tot els serveis que disposarà la cursa. I tot això s’ha de coordinar a la perfecció perquè surti una cursa com cal.

De qui ha estat mèrit aconseguir que Igualada pugui acollir una competició d’aquest nivell ?

Em de tenir en compte que el Moto Club Igualada te un bagatge a nivell internacional que molt poca gent sap. Molts dels seus integrants formen part dels organismes més alts a nivell del motor mundial. Formem part de la junta de la Federació Catalana de Motociclisme i d’Automobilisme, com també de l’Espanyola, on un tan per cent molt alt dels assamblearis son pilots i gent vinculada a l’MCI. Això ens dona un clar avantatge respecte a d’altres clubs a l’hora de que ens concedeixin un esdeveniment com aquest. La nostre reputació a l’hora de organitzar proves està més de reconeguda. De fet son bastants els clubs que en demanen un cop mà quan han de dur a terme alguna cursa.

El mèrit d’aquesta prova? La té tota la gent que en aquests 50 anys ens ha donat un cop de mà en l’organització de proves, en tots els nostres pilots que defensen el nostre club, en totes les juntes que han passat per l’MCI, i en tots els Ajuntaments i propietaris que ens han deixat passar pels seus terrenys i ens han ajudat. D’alguna manera els hi teníem que recompensar aquest esforç i que millor que un mundial. Em de pensar sense tots ells no seriem on som ara.

Tenint en compte el potencial social i de pilots de Moto Club Igualada, aquesta prova suposa un salt qualitatiu endavant ?

Organitzar un esdeveniment com aquest sempre dona una bona imatge internacional, i més quan s’utilitzen noves tecnologies encara mai aplicades a aquesta modalitat. Serem els primers a tenir tot el recorregut marcat i controlat amb la tecnologia GPS. Això ha de fer veure a la resta del mon que els Igualadins i Anoiencs sabem fer les coses com cal i al màxim nivell. També ens ha de col·locar a l’elit mundial en l’organització de proves, podent-se extrapolar a nivell industrial.

Quina repercussió mediàtica i econòmica pot tenir aquesta prova per a la ciutat d’Igualada i la comarca ?

Son molta la gent que segueix l’Enduro, potser no tanta com la Velocitat però quasi. Estem parlant que hi hauran periodistes de 17 països seguint la prova en directe més uns quants més de 50 països més fent-ho per internet. Son moltissimes les revistes que parlen de motor a nivell mundial, i com l’Enduro és un esport molt accessible a la gent, fa que hi hagi molta gent que el practiqui. Per televisió és veurà en 5 continents gràcies a la feina feta pel promotor del mundial. S’espera una afluència d’unes 40.000 persones que vindran de veureu en directe, xifra que pot augmentar o disminuir en funció de la climatologia. Els esports a l’aire lliure tenen aquest risc, creuem de dits i esperem que faci bon temps.

Pel que fa a la repercussió econòmica em de pensar que tota aquesta gent més els equips que vindran han menjar i dormir. Es preveu l’aforament màxim en tots els hotels de la comarca i els restaurants ho notaran. Un estudi realitzat preveu que el mundial portarà uns 550.000 euros a la comarca. Un gran ajut pels temps que corren.

Quin paper ha jugat l’ajuntament d’Igualada en la celebració d’aquesta prova ?

La veritat és que em d’estar contents amb el recolzament tan econòmic com administratiu que ens ha brindat l’Ajuntament d’Igualada. Podem dir que desde que varem decidir portar aquesta cursa a Igualada hem estat treballant colze a colze per a la seva realització. Han format part de l’organigrama de treball i han i estan col·laborant amb tot el que poden. És molt important treballar conjuntament per fer d’aquesta cursa un referent mundial. En tot moment han cregut amb el projecte i no els podem decebre.

A nivell general de club, podem dir que el cinquantenari arriba en el millor moment de la història del MC Igualada ?

Bé, jo no puc dir si aquest és el millor moment de la història del o no. Pensa que sòc força jove, acabo de fer-ne 32 i lògicament no he pogut seguir l’historia d’aquest club com d’altres persones. El que si que crec és que ara estem en un moment dolç de la nostre història. En els últims anys em consolidat la secció de dues rodes, donant inclús grans pilots i joves promeses. Em recuperat les quatre rodes fins ara oblidades a la nostre comarca, i molts pilots de cotxes que abans corrien per altres escuderies han tornat a casa nostre. Em engegat la secció de ciclisme en resposta a la demanda de la gent de Bike-trial o Trial-sin. Som l’unic club d’Espanya que el 2008 ha fet curses de totes les disciplines del mon de la moto. Em recuperat la Pujada a les Maioles i em engegat els clàssics de la mà del Rallie de Clàssics Anoia. Em ajudat i ajudarem a Parc Motor a créixer fins on aquesta magnifica instal·lació es mereix. Ara mateix estem projectant un circuit Cross, Enduro i Trial propi del Moto Club Igualada, i anem de la mà amb l’Ajuntament d’Igualada amb la construcció del Trialparc a les Comes per als pilots de Bike-trial. I tot això amb una junta i col·laboradors espectaculars que s’estimen i viuen aquest mon com ningú, i a sobre sense ànim de lucre.

A sobre em crescut a nivell de socis, i esperem arribar en breu als 500.

Suposo que el temps dirà si aquest és el millor moment o no.

Com valoreu des del club els grans èxits aconseguits enguany per pilots com Toni Bou, Jordi Viladoms, i d’altres ?

L’esforç i nivell d’aquests pilots és envejable. Té molt mèrit arribar on son ells. Em de pensar que l’esport cada vegada està més tecnificat, i cada cop costa més arribar a l’esgraó més alt del podi. Aquests pilots han de tenir una concentració i una preparació molt i molt gran. Pensa que en l’esport del motor es fan servir absolutament tots els músculs del cos i a sobre has de tenir una concentració absoluta amb el que fas. A sobre hi has d’afegir que normalment duren moltes hores i estan sotmesos a temperatures extremes. Molta gent pensa que aquests esport és pujar al cotxe o a la moto donar gas i ja està. Res més lluny de la realitat. Aquests esportistes perden entre 3 i 5 quilos per cursa degut a l’esforç. No hi han gaires esports en que passi això.

D’altre banda valorar la feina feta pels pares, clubs i esponsors que han ajudat a aquests pilots a arribar allà on son desde la base. Feina en molts casos poc recompensada o oblidada per la societat.

Quin és el paper actiu de MC Igualada en l’organització de diferents competicions de motor ?

A part es clar que som organitzadors de proves, el Moto Club Igualada o la gent del nostre club, està present en totes les fases d’organització de moltes proves tan nacionals com internacionals. Tenim gent vinculada al Circuit de Catalunya de Montmeló i a Parc Motor Castellolí, en organització i direcció de totes les proves que s’hi fan, al Mundial de Rallies de cotxes, als Clàssics, etc. Som part activa en totes les federacions del motor. També tenim tècnics federatius en totes les modalitats, tan cotxes com motos, i directors i tècnics amb llicència mundial. Tenim pilots en totes les modalitats del mon del motor, els quals assessorem i ajudem amb tot el que podem. I part de tot això també donem i cop de mà als clubs que ho necessitin per a desenvolupar la seva activitat. Sense anar més lluny ja fa anys que col·laborem al Mundial d’Enduro Indoor de Barcelona i al Festival Off Road de la revista SoloMoto, per dir-ne nomes dos.

Amb MC Igualada el motor està més de moda que mai ?

La veritat és que nosaltres em donat un impuls molt gran a aquest esport a la comarca. Feia molts anys que no hi havia aquest moviment aquí. Ens ha costat moltíssim tornar a fer reviure aquest sentiment i aquestes ganes d’olorar gasolina. A més ens em trobat i ens estem trobant, amb molta gent amb poca simpatia en vers aquest esport. Fins ara ens posaven al mateix sac dels que trinxen els camins o els que fan carreres per les carreteres. Desde l’MCI sempre em tingut molt clar que em de lluitar contra la gent que no sap circular, tan pels camins com per les carreteres, contra les males conductes d’alguns conductors en vers la resta d’usuaris i contra el soroll produït per alguns vehicles. Un treball social que poc a poc es va consolidant i va fent que la societat ens comenci a veure amb uns altres ulls. Ara es comença a veure que no som delinqüents, som esportistes.

I ja per acabar quines seran les principals fites -dates importants- d’aquest 50è aniversari ?

El primer de tot serà pair aquesta cursa, si tornem a l’activitat acte seguit ens cremarem tots. Pensa que ja fa un any i mig que hi estem treballant i això desgasta molt. Son moltes les hores que he hagut de deixar el meu taller de reparació cotxes per fer realitat aquest somni, i com jo tots els meus companys. I a més ja he dit abans ningú cobra ni un duro i tampoc tenim professionals a sou. Esperem que no passi factura i mantinguem la línea ascendent com fins ara.

Pel que fa a la celebració del 50è, ara mateix tenim en marxa una sèrie d’activitats tan pel soci com pel ciutadà en general. Pensa que el Mundial ens ha ocupat gran part d’aquest temps, i un pic s’acabi començarem a concretar les dates de les altres activitats. El que si que tenim clar és que continuarem fen la Pujada a les Maioles, i el Campionat de Mototerres que volta per tota la comarca. També celebrarem el ja tradicional Sopar Bandera a Quadres, que aquest any guardonem a la Ciutat d’Igualada amb un monument que posarem a una plaça de la nostre ciutat. Amb això volem donar les gràcies a tots els que han fet possible aquests 50 anys de motor, tan ciutadans com institucions. Pròximament tindrem una jornada de portes obertes a Parc Motor nomes pels socis.

I així un seguit d’activitats que ja anirem anunciant en el decurs de l’any. Esperem que tots compartiu aquesta celebració i que sigui atractiva per tothom. El cap ens vull i estem plens d’idees, però moltes vegades el que fa falta és més temps per poder-les realitzar, i el més important diners per dur-les a terme.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.