Jordi Viladoms: Un enginyer industrial que somia amb el Dakar 2011

El ral.li Dakar 2011, que es desenvoluparà per tercera vegada consecutiva pels països de l’Argentina i Xile, està a punt de començar. Des de la capital argentina, Buenos Aires, punt de partida de la 33a edició del ral.li, el pilot AMV Jordi Viladoms afronta la prova amb molta il.lusió.

Jordi Viladoms

Jordi Viladoms

Viladoms, amb la mateixa determinació de sempre, encara el seu primer Dakar liderant el projecte d’un equip, el Yamaha Motor France, el qual alberga una llarga trajectòria en el món de les dues rodes. Va ser l’any 2006 quan el d’Igualada (Bcn), va realitzar la seva primera aparició en la prova, que encara recorria les dunes africanes, i molt a prop va estar de poder acabar entre els deu primers, si no hagués estat per una caiguda quan faltaven pocs quilòmetres per finalitzar la seva gesta. Un any després, i malgrat complir amb la seva funció de “mochilero” de Marc Coma, la seva gran actuació no impediria que el d’Igualada s’adjudiqués ja la seva primera victòria d’etapa a la dura prova dakariana. Des d’aleshores, les coses han canviat i aquest enginyer tècnic industrial, que avui vesteix els colors verds de AMV, serà a la sortida, Buenos Aires, amb la mirada posada al seu nou desafiament. Mentre el seu equip ultima els preparatius previs a la cursa, el pilot AMV ens ha concedit l’entrevista que detallem a continuació.

Recordes el teu primer Dakar?

Perfectament. I cada vegada tinc més clar que el pas dels anys, no canvia l’essència. La prova ha evolucionat, de la mateixa manera que ho hem fet nosaltres i malgrat haver canviat de continent, segueix mantenint la mateixa filosofia. El Dakar sempre ha estat el somni de qualsevol pilot i la prova reina per excel.lència. La duresa de la prova la converteix en un repte personal de grans magnituds, això sí, amb tot el suport d’un equip al darrere “.

Afrontes el teu primer Dakar com a pilot líder del teu equip. Van quedar enrere els anys de “motxiller”?

Des de l’edició passada tenia clar que havíem de fer un pas més cap endavant i el procés natural i lògic passava per la situació en què ara ens trobem actualment. Amb Marc, ens uneix una gran amistat i amb ell hem passat grans moments junts, a més de ser el millor pilot actualment, però aquesta vegada, el meu objectiu serà el d’intentar guanyar-lo. Nosaltres portem pocs quilòmetres amb la Yamaha, però la moto és molt àgil i malgrat la gran competència que hi haurà en la pròxima edició, estic segur que podem fer una gran actuació.

Precisament a això anàvem. Com creus que afronten el Dakar els altres participants? Serà el Dakar més competit?

No sé com ho afrontaran els altres però sí que sé com ho afronto jo. Tinc una oportunitat, la qual no deixaré escapar per res del món. En primer lloc he de donar les gràcies a l’equip Yamaha motor France i al meu sponsor personal AMV Hispania, sense els quals, no estaríem preparant una de les proves més dures del món. Tota la confiança que ells posen en mi, la vull tornar amb èxits. Pel que fa a la teva pregunta, sí, crec que aquest Dakar serà realment complicat per la gran igualtat que, al principi, sembla que hi haurà. Hem de tenir en compte que Marc, Cyril, i companyia, tenen molta experiència i malgrat les previsions generals que hi ha amb el canvi de les normes, no deixaran que ningú els trepitgi els talons. A més, la navegació serà més important que mai i en aquest sentit, ells van un pas per davant. De tota manera, estem aquí per donar guerra.

Explica’ns quines són les noves normatives en quant a navegació es refereix i els passos pels famosos “Way Points”.

Els “Way points” són punts de pas obligats per a tots els participants. El principal problema no està en ells sinó en els WPM (Way point Masked,) és a dir, “Pas Obligat Ocult”. La passada edició ja existia aquest tipus de controls encara que anteriorment tenies de 3 quilòmetres de distància, previs al punt, per poder reaccionar. Amb la nova normativa, la distància d’avís del WPM s’ha reduït fins als 800 metres, amb la qual cosa, minimitza qualsevol marge d’acció. Normalment rodem a uns 150 km / h així que pots imaginar la dificultat que això representa per a nosaltres.

L’estratègia serà determinant?

No tinc una estratègia ben definida. Sóc dels que penso que l’estratègia pot variar en cada segon. Tot depèn de la conjuntura del moment. Així i tot, crec que si intentes visualitzar l’etapa, qualsevol maniobra extra pot ajudar. Hem de mantenir la concentració en tot moment, això és el més important. Si ets ràpid i constant, la resta ve sol.

Què esperes del Dakar 2011?

En primer lloc, gaudir. Si un gaudeix en el que fa segur que fa gaudir als altres. I aquesta és la meva intenció. Vull fer-ho el millor possible, i amb tot l’equip que tinc darrere, estic segur que junts podem completar una gran carrera. He de ser caut, però al mateix temps, no vull imposar cap límit. El límit és això, només limita.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.